Po ceste historických receptúr, teda tadiaľ, kde záľuba prevažuje nad tým, čo je jednoduché a všeobecne dostupné.
Trasa historických receptúr prechádza poľsko-slovenským pohraničím, kde spoznávame výrazné a nekonvenčné remeselné pivá, vína, likéry, medovinu, občerstvenie a regionálne potraviny.

Trasa vedie cez Podkarpatské vojvodstvo a severné Slovensko, a spája miesta, kde záľuba prevažuje nad tým, čo je jednoduché a všeobecne dostupné, a kde sa úsilie vynakladané do vytvárania originálnych výrobkov premieta do výsledku, ktorý je hoden ochutnania.
Stretávame tu impozantných ľudí, pre ktorých vyrábanie nadčasových trúnkov, založených na starých miestnych receptúrach a prírodných zložkách, je nielen spôsobom na živobytie, ale predovšetkým túžbou udržať históriu a kultúru.
Na tejto ceste náš čaká 16 zastávok – sú tu pivovary, vínne pivnice a pálenice, kde sa pália vysoko percentné liehoviny.

Patria sem pivovary Wojkówka, Dukla či Ursa Maior, vínne pivnice: Dve hranice, Dolina Sanu a Salón Karpatských vín vo Dwore Kombornia.
Bieszczadskie Smaki zase vyrábajú likéry a v Humennom Bird Valley Destillery. Väčšina z nich má svoje výrobne v malých malebných mestečkách, vzdialených od veľkomestského ruchu.
Tu je na prvom mieste príroda, rastlinstvo a hľadanie vyskúšaných, prírodných receptúr.
Špecifický druh výroby nás prenáša do sveta rastlín, rytmu ročných období a tradičných liečebných metód. Záľuba, trpezlivosť, recepty predkov a čaro tohto druhu činností, sú motiváciou vybrať sa na neobyčajnú cestu – cestu cez chute a nezabudnuteľné príbehy.
Autor: PRTO