Hovädzia polievka - jednoduchá, poctivá a domáca

Recept na jedno z klasických jedál slovenskej kuchyne.

Hovädzia polievka.Hovädzia polievka. (Zdroj: Michal Frank)

Jedným zo základných jedál slovenskej kuchyne je hovädzia polievka.

Prečítajte si tiež: Jednoduchý špaldový chlieb Čítajte 

Keď sa spraví poctivo, tak ako sa má, je to skrátka skvelé.

Recept je jednoduchý a odskúšaný.

Potrebujeme:
1,3 kg hovädzieho predného mäsa, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 malý pór, 4 mrkvy, 3 petržleny, 1 malý zeler, 1 kaleráb, 6 guličiek čierneho korenia, soľ (vegetu), cestoviny

Postup:

Do veľkého hrnca dáme variť mäso. Tak, aby bolo celé pod vodou.

Varíme pomaly, to je úplný základ, polievka nesmie začať vrieť, môže len jemnučko bublať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pridáme aj čierne korenie, neskôr 2 strúčiky cesnaku a cibuľu.

Osolíme, môžeme aj trochu ovegetiť. Základom je, aby spravil silný, chutný vývar.

Chce to svoj čas, treba variť pomaly. Po hodine a pol, až dvoch pomalého varenia, pridáme zeleninu, premiešame a znovu pokračujeme v pomalom varení.

Asi hodinku, to stačí, tak aby bola zelenina mäkká (mäso už je). To je celý kumšt - variť pomaly a bez toho, aby vrela.

Mäso vyberieme, nakrájame a môžeme ho jednak vrátiť do polievky, alebo využiť osobitne (napr. s paradajkovou omáčkou a zemiakmi, resp. knedľou).

Cestoviny (niťovky, širšie rezance, už podľa chuti) urobíme osobitne a môžeme podávať.

Prečítajte si tiež: Recepty z regiónu: Chmeľovská fazuľovica Čítajte 

Recepty

Správne vychladené a extrémne chutné.


Ivana Lakošová

Mäso, huby, ryby aj zelenina.


Ivana Lakošová
Súvisiace témy: recepty
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie z východu

Komerčné články

  1. Aplikácia, čo mamičkám aj študentom šetrí nervy aj peniaze
  2. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  3. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  4. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  6. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  7. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  8. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  2. Invázne rastliny ako superpotraviny
  3. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  4. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  5. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  6. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  7. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  8. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 6 726
  2. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 6 357
  3. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon 4 947
  4. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 4 273
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 3 825
  6. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 3 433
  7. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 2 347
  8. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 1 835
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy z východného Slovenska - aktuálne spravodajstvo | SME

Mliečne výrobky patria medzi najobľúbenejšie položky v nákupných košíkoch zákazníkov.


Rozhovor s Radovanom Střechom.


9

Vzlety a pristátia sa môžu robiť vo vyhradených koridoroch.


Ocenenie si počas slávnostného vyhodnotenia, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch Slovenských elektrární v Bratislave, prevzal člen predstavenstva a riaditeľ úseku prevádzky ZSSK Karol Henzély.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu