Jedným zo základných jedál slovenskej kuchyne je hovädzia polievka.

Keď sa spraví poctivo, tak ako sa má, je to skrátka skvelé.
Recept je jednoduchý a odskúšaný.
Potrebujeme:
1,3 kg hovädzieho predného mäsa, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 malý pór, 4 mrkvy, 3 petržleny, 1 malý zeler, 1 kaleráb, 6 guličiek čierneho korenia, soľ (vegetu), cestoviny
Postup:
Do veľkého hrnca dáme variť mäso. Tak, aby bolo celé pod vodou.
Varíme pomaly, to je úplný základ, polievka nesmie začať vrieť, môže len jemnučko bublať.
Pridáme aj čierne korenie, neskôr 2 strúčiky cesnaku a cibuľu.
Osolíme, môžeme aj trochu ovegetiť. Základom je, aby spravil silný, chutný vývar.
Chce to svoj čas, treba variť pomaly. Po hodine a pol, až dvoch pomalého varenia, pridáme zeleninu, premiešame a znovu pokračujeme v pomalom varení.
Asi hodinku, to stačí, tak aby bola zelenina mäkká (mäso už je). To je celý kumšt - variť pomaly a bez toho, aby vrela.
Mäso vyberieme, nakrájame a môžeme ho jednak vrátiť do polievky, alebo využiť osobitne (napr. s paradajkovou omáčkou a zemiakmi, resp. knedľou).
Cestoviny (niťovky, širšie rezance, už podľa chuti) urobíme osobitne a môžeme podávať.
