Obdobie okolo „dušičiek“ je ideálnym časom na nakladanie kapusty.

Nakladaná kapusta je mimoriadne zdravá, výborná je surová, no dá sa aj tepelne upraviť, robia sa z nej vynikajúce jedlá ako kapustnica, segedínsky guľáš a podobne.
Preto niet nad to mať naloženú vlastnú kyslú kapustu.
Domáca nakladaná kapusta
Na 12-litrový sud potrebujeme minimálne 12 kg kapusty (optimálne 15 - radšej viac, ak sa zvýši, to nevadí), ktorú buď nastrúhame, alebo sa dá kúpiť už nastrúhaná (optimálne na trhu, u spoľahlivých dodávateľov – pestovateľov), ale tá dlho nevydrží, treba ju nakladať hneď.
Na spodok umytého suda dáme kôpor, jednu kukuricu (iba zrná), kapustné hlúbiky, feferóny (2 sušené na 12-litorvý sud, ktorý v tomto návode použijeme ako mierku), bobkový list (6 ks/sud), biržalmu (dulu), jablko, chren (nakrájaný po dĺžke na „listy“), viničové listy, zelerové listy a tento základ prikryjeme kapustnými listami.
Do suda s takýmto základom začneme dávať nastrúhanú kapustu a vždy tak na tri hrste kapusty pridáme jednu hrsť prípravku. Pozor, nepreháňať to s ním, aby kapusta príliš nezmäkla.

Čo obsahuje prípravok? Na ten náš sme použili 2,5 kg narezanej cibule, 1 ½ kg soli, 4 vrecká celej rasce, 4 vrecká celého čierneho korenia, 1 nakladač (deko). A tak vrstvíme kapustu, tlačíme a priebežne vylievame vodu. Sem tam pomedzi to hodíme prekrojené jablko, bobkový list, do veľkej „bečky“ môžeme aj polovičku kapusty, a pokračujeme ďalej.
Nakladaná kyslá kapusta
Až budeme mať naložený sud takmer doplna, zakryjeme ho kapustnými listami, zavrieme, do žliabku nalejeme vodu (priebežne ju potom, počas nasledujúcich dní. treba kontrolovať a prilievať) a sud odložíme do špajze.
Už o dva týždne by mala byť domáca nakladaná kapusta chuťovo vynikajúca.
