Domáca nakladaná kapusta

Recept na tradičnú a jednoduchú pochutinu, z ktorej je úžitok celý rok.

(Zdroj: Michal Frank)

Obdobie okolo „dušičiek“ je ideálnym časom na nakladanie kapusty.

Prečítajte si tiež: Hovädzia polievka - jednoduchá, poctivá a domáca Čítajte 

Nakladaná kapusta je mimoriadne zdravá, výborná je surová, no dá sa aj tepelne upraviť, robia sa z nej vynikajúce jedlá ako kapustnica, segedínsky guľáš a podobne.

Preto niet nad to mať naloženú vlastnú kyslú kapustu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Domáca nakladaná kapusta

Na 12-litrový sud potrebujeme minimálne 12 kg kapusty (optimálne 15 - radšej viac, ak sa zvýši, to nevadí), ktorú buď nastrúhame, alebo sa dá kúpiť už nastrúhaná (optimálne na trhu, u spoľahlivých dodávateľov – pestovateľov), ale tá dlho nevydrží, treba ju nakladať hneď.

SkryťVypnúť reklamu

Na spodok umytého suda dáme kôpor, jednu kukuricu (iba zrná), kapustné hlúbiky, feferóny (2 sušené na 12-litorvý sud, ktorý v tomto návode použijeme ako mierku), bobkový list (6 ks/sud), biržalmu (dulu), jablko, chren (nakrájaný po dĺžke na „listy“), viničové listy, zelerové listy a tento základ prikryjeme kapustnými listami.

Do suda s takýmto základom začneme dávať nastrúhanú kapustu a vždy tak na tri hrste kapusty pridáme jednu hrsť prípravku. Pozor, nepreháňať to s ním, aby kapusta príliš nezmäkla.

Čo obsahuje prípravok? Na ten náš sme použili 2,5 kg narezanej cibule, 1 ½ kg soli, 4 vrecká celej rasce, 4 vrecká celého čierneho korenia, 1 nakladač (deko). A tak vrstvíme kapustu, tlačíme a priebežne vylievame vodu. Sem tam pomedzi to hodíme prekrojené jablko, bobkový list, do veľkej „bečky“ môžeme aj polovičku kapusty, a pokračujeme ďalej.

SkryťVypnúť reklamu

Nakladaná kyslá kapusta

Až budeme mať naložený sud takmer doplna, zakryjeme ho kapustnými listami, zavrieme, do žliabku nalejeme vodu (priebežne ju potom, počas nasledujúcich dní. treba kontrolovať a prilievať) a sud odložíme do špajze.

Už o dva týždne by mala byť domáca nakladaná kapusta chuťovo vynikajúca.

Prečítajte si tiež: Jednoduchý špaldový chlieb Čítajte 

Recepty

Súvisiace témy: recepty
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie z východu

Komerčné články

  1. Na internáte skladali počítače pre spolužiakov. Dnes majú veľké showroomy aj hotel
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  3. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  4. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  5. Keď sa z brigády stane kariéra
  6. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  7. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood
  8. Jesenný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú.
  2. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  3. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  4. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  5. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  6. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  7. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  8. Rezidencia Rúrky: Prvý bytový dom skolaudovali, ďalší už stavajú
  1. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 9 093
  2. Keď sa z brigády stane kariéra 4 421
  3. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 4 092
  4. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 2 277
  5. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 1 604
  6. Fanúšikov dostanú na zápas 5 minút pred výkopom 1 411
  7. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti 1 340
  8. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 1 333
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy z východného Slovenska - aktuálne spravodajstvo | SME

Aké budú slovenské cesty v budúcnosti? Dokáže ich výstavba reagovať na trendy v používaní moderných materiálov?


Tri dni a tri noci v horách. Batoh na chrbte, stan nad hlavou, nohy na chodníku. Aktuálne počasie je ideálne na túry. Radíme, ako sa vyhnúť nepríjemnostiam a na čo si dať pozor.


1

Aké budú slovenské cesty v budúcnosti? Dokáže ich výstavba reagovať na trendy v používaní moderných materiálov?


Vysoký štandard, ktorý poznáte z dobrých reštaurácií, je bežný aj v reštauračných vozňoch Železničnej spoločnosti Slovensko.


1

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu