Kedysi sa králiky hojne vyskytovali na každej dedine a pravidelne patrili na kuchynský stôl.

Dnes je ich menej.
Králičie mäso sa pomaly vytráca z nášho jedálnička, čo je škoda.
Králik je mimoriadne chutný a jednoduchý na spracovanie.
Dá sa upraviť na rôzne spôsoby, teraz ponúkame jeden menej tradičný.
Pečený králik s hubami a olivami
Potrebujeme: Predné a zadné nohy z králika, 100 g olív, 150 g šampiňónov, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, 1 bujón, voda, olej, soľ, čierne kornie, estragón, 200 ml sladkej smotany.
Pečený králik
Postup: Z vypitvaného králika odrežeme nohy (chrbát a vnútornosti necháme na ďalšie spracovanie).
Potrieme marinádou z oleja, cesnaku, soli, čierneho korenia a estragónu a necháme 20 minút pôsobiť.
Zatiaľ si môžeme pripraviť vývar (pokojne z bujónovej kocky) na podlievanie.

Na pekáč dáme olej a na kolieska nakrájanú cibuľu, na to položíme králika a dáme piecť do rozohriatej rúry.
Krátko opečieme z oboch strán, podlejeme vývarom a pridáme olivy a nakrájané šampiňóny.
Pečieme hodinu a pol, čas od času mäso polejeme výpekom.
Pred dokončením pridáme na dochutenie sladkú smotanu.
Podávame s opečenými zemiakmi.
