Toto jedlo má rôzne pomenovania. Huspenina, kočenina, studenina, kočonina, kočoňa...
Čo kraj, to pomaly iný názov, základ je ale stále rovnaký.

A mimoriadne chutný, zvlášť v jesenných dňoch.
Tu je jednoduchý recept na klasickú výbornú studeninu.
Niektorí do nej pridávajú zeleninu, toto je jednoduchý recept na silnú huspeninu bez nej.
Treba vyskúšať a posúdiť.
Tradičná studenina - huspenina
Potrebujeme:
Huspeninový balíček (bravčové nohy, koleno, koža - môžeme si dať spraviť na mieru, niekedy ich dostať už takto pripravené),
2-3 bobkové listy,
celé čierne korenie,
soľ
Tradičná studenina - huspenina
Postup:
Do veľkého hrnca dáme ingrediencie z huspeninového balíčka.
Zalejeme vodou, osolíme, pridáme bobkový list a korenie a privedieme do varu. Potom trpezlivo varíme aj tri, štyri hodinky, ale tak, aby polievka nevrela, len jemne bublala.

Vyberieme mäso a oberieme ho od kostí. Mäso poukladáme do misiek a do každej dáme aj prúžok kože.
Vývar zatiaľ scedíme cez sitko a necháme ešte raz zovrieť. Tak ho nalievame do misiek, v ktorých je mäso a necháme vychladnúť. On potom stuhne, dáme do chladničky a podávame studené, s cibuľou (a pokvapkané octom).
Tradičná studenina - huspenina
Tip:

Toho mäsa na paprčkách či kolene zas tak veľa nie je. A vývar, aj po odparení (čím viac sa odparí, tým je potom lepší) sa možno zvýši.
Tak sa dá spraviť jedna „špeciálna“ miska čisto z nakrájaných koží.
Mäso to nie je, ale chutí to tiež dobre.