Sviatočné recepty z východu

Čo variť na Vianoce? Ponúkame tradičné recepty.

Bobaľky a kapustnica.Bobaľky a kapustnica. (Zdroj: Michal Frank)

Na východnom Slovensku sa vianočné menu líši od mesta k mestu, od obce k obci i od domu k domu.

Niekde napríklad robia hubovú polievku, inde rybaciu, šošovicovú, ale najobvyklejšia je kapustnica.

Prečítajte si tiež: Boršč – chutná a zdravá bomba na zimu Čítajte 
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sviatočná kapustnica

Kapustnica ako vianočné jedlo sa dá robiť na mnoho (podobných) spôsobov. Toto je jeden z nich. Táto slávnostná kapustnica sa nevarí len na Štedrý deň, ale aj na Silvestra či Troch kráľov.

Najprv potrebujeme jušku (voda z kyslej kapusty), hrsť kyslej kapusty, sušené umyté huby, mleté čierne korenie, 3 ks pretlačeného cesnaku a 10 ks (na 5 litrov) sušených sliviek. Varíme ¾ hodiny, keď je kapusta mäkká, prikladáme (vcelku) údenú klobásu , polievka päť minút povrie a vložíme do nej aj (vcelku) surovú klobásu. Potom sa varí na malom ohni (aby nevrela) zo 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Klobásy varíme vcelku preto, a by sme ich mohli jesť osobitne. S chrenom a domácim chlebom.

Z masti, cibule, hladkej múky, kúska rozotreného cesnaku a mletej červenej papriky urobíme na panvici zápražku, ktorú cez sitko dáme do polievky, premiešame a necháme zavrieť (tak za 3 - 5 min.).

Na trené cesto – papcun potrebujeme jedno vajco a hrubú múku. Z toho urobíme tvrdí cesto, nastrúhame ho na veľkom strúhadle, 3 minúty sa povarí v slanej vode a scedí sa.

Prečítajte si tiež: Domáca nakladaná kapusta Čítajte 

Predvianočná anekdota hovorí, že „štyria z piatich kaprov odporúčajú na Vianoce pstruha“. Ryba obvykle nechýba na štedrovečernom stole. Niekde robia filé a klasické bravčové rezne, inde skutočne pstruha, ale v domácnostiach stále víťazí vianočný kapor.

Prečítajte si tiež: Pripravte si delikátny stejk z lososa Čítajte 

Klasický vianočný kapor

Ideálny je dvojkilový živý kapor, ktorého vyberieme z vane do handry. Slabšie povahy nasledujúce písmenká prekročia. Najrýchlejší spôsob je dobre nabrúseným nožom mu odrezať hlavu. Takisto treba odrezať chvost a plutvy.

SkryťVypnúť reklamu

Následne treba rybu vykostiť. Treba na to špicatý nôž, ktorý dáme pod kožu pri hlave, strčí sa dnu palec a ťahá sa smerom k chrbtici... Takto ju prakticky vykostíme, ale môžeme spraviť aj klasické podkovičky. Mäso vyprážame v trojobale (hladká múka, vajce, strúhanka). Najčastejšie sa podáva so zemiakovým šalátom.

Najtradičnejším vianočným pokrmom sú bobaľky. Jedia sa na Štedrý deň, ale aj na Silvestra a Troch kráľov, no potom zase rok nič. Tešia sa na ne najmä deti. Niekde ich volajú opekance, či pupáky, na východe sú to bobaľky.

Prečítajte si tiež: Jednoduchý špaldový chlieb Čítajte 

Bobaľky

Potrebujeme:

Pol kila hladkej múky, polovicu droždia, soľ, mlieko, cukor, maslo, citrónovú kôru, mak. Dávky samozrejme môžeme zdvojnásobiť.

Postup:

Z droždia, cukru (1 PL) a troch decilitrov mlieka urobíme kvások, ktorý zmiešame s múkou, pridáme štipku soli a dáme vykysnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Po vykysnutí spravíme na pomúčenej doske "šuľky", ktoré narežeme na asi centimetrové kúsky. Poukladáme ich na vymastený plech a dáme do rozohriatej rúry. Pečieme ich, kým nie sú ružové, pričom ich obrátime aj na druhú stranu. Môžeme si ich takto urobiť vopred.

Následne ideme robiť samotné bobaľky, a to tak, že dáme do hrnca (ideálny je "papiňák") pol litra mlieka, 4 lyžice cukru a citronovú kôru a varíme, kým nie sú z 3/4 mäkké. Potom k nim pridáme pomletý mak, dovaríme a hotovo.

Receptov na bobaľky, hoci ide o jednoduché jedlo, je mnoho a inde ich robia inak, v rôznych obmenách, takže neberte to ako prísny zákon. Dobrú chuť.

Prečítajte si tiež: Recepty z regiónu: Chmeľovská fazuľovica Čítajte 

Oblátky, cesnak, med a milión vôní. To všetko patrí k vianočnému menu, tak ako aj rôzne druhy koláčov. Medovníky, linecké pečivo, rascové tyčinky, škvarkovníky, bábovka a mnoho iných dobrôt. Tu je jedna z nich.

Načítavam video...

Dvojfarebná vianočná torta

Potrebujeme:

6 vajec

20dkg práškového cukru

15dg krupicovej múky

5dkg maizeny

5dkg kakao

kokos

Plnka: 3,5 dcl mlieka, 3,5dkg maizeny, 20dkg masla, 15dkg práškového cukru

Postup:

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Pridáme cukor a znova ušľaháme dotuha. Potom pridáme žĺtky a spolu prešľaháme. Nakoniec primiešame múku a maizenu.

Dve rovnako veľké tortové formy vymastíme a vysypeme múkou. Do jednej nalejeme 1/2 bieleho cesta, do zvyšného cesta primiešame kakao a nalejeme do druhej pripravenej formy.

Vložíme do vyhriatej rúry a pri miernom ohni pomaly upečieme. Upečené korpusy necháme vychladnúť a prerežeme na polovice. Jednotlivé korpusy natierame plnkou a striedavo ich ukladáme na seba. Vrch a boky potrieme plnkou, do ktorej sme primiešali kakao, a posypeme kokosom.

Vianočné tipy a recepty:

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie z východu

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 17 105
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 551
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 7 360
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 160
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 3 002
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 758
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 751
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 1 832
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy z východného Slovenska - aktuálne spravodajstvo | SME

Neváhaj a poznaj Tatry a Pieniny z úplne nového uhla.


Líščí obyvatelia sa budú sťahovať nižšie.


Reštauračné vozne ZSSK prichádzajú s novým sezónnym menu.


Niektoré hry rozosmejú deti, iné zabavia dospelých – ale čo ak existujú také, ktoré dokážu spojiť celé generácie?


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu