Sviatočné recepty z východu

Čo variť na Vianoce? Ponúkame tradičné recepty.

Bobaľky a kapustnica.Bobaľky a kapustnica. (Zdroj: Michal Frank)

Na východnom Slovensku sa vianočné menu líši od mesta k mestu, od obce k obci i od domu k domu.

Niekde napríklad robia hubovú polievku, inde rybaciu, šošovicovú, ale najobvyklejšia je kapustnica.

Prečítajte si tiež: Boršč – chutná a zdravá bomba na zimu Čítajte 
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sviatočná kapustnica

Kapustnica ako vianočné jedlo sa dá robiť na mnoho (podobných) spôsobov. Toto je jeden z nich. Táto slávnostná kapustnica sa nevarí len na Štedrý deň, ale aj na Silvestra či Troch kráľov.

Najprv potrebujeme jušku (voda z kyslej kapusty), hrsť kyslej kapusty, sušené umyté huby, mleté čierne korenie, 3 ks pretlačeného cesnaku a 10 ks (na 5 litrov) sušených sliviek. Varíme ¾ hodiny, keď je kapusta mäkká, prikladáme (vcelku) údenú klobásu , polievka päť minút povrie a vložíme do nej aj (vcelku) surovú klobásu. Potom sa varí na malom ohni (aby nevrela) zo 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Klobásy varíme vcelku preto, a by sme ich mohli jesť osobitne. S chrenom a domácim chlebom.

Z masti, cibule, hladkej múky, kúska rozotreného cesnaku a mletej červenej papriky urobíme na panvici zápražku, ktorú cez sitko dáme do polievky, premiešame a necháme zavrieť (tak za 3 - 5 min.).

Na trené cesto – papcun potrebujeme jedno vajco a hrubú múku. Z toho urobíme tvrdí cesto, nastrúhame ho na veľkom strúhadle, 3 minúty sa povarí v slanej vode a scedí sa.

Prečítajte si tiež: Domáca nakladaná kapusta Čítajte 

Predvianočná anekdota hovorí, že „štyria z piatich kaprov odporúčajú na Vianoce pstruha“. Ryba obvykle nechýba na štedrovečernom stole. Niekde robia filé a klasické bravčové rezne, inde skutočne pstruha, ale v domácnostiach stále víťazí vianočný kapor.

Prečítajte si tiež: Pripravte si delikátny stejk z lososa Čítajte 

Klasický vianočný kapor

Ideálny je dvojkilový živý kapor, ktorého vyberieme z vane do handry. Slabšie povahy nasledujúce písmenká prekročia. Najrýchlejší spôsob je dobre nabrúseným nožom mu odrezať hlavu. Takisto treba odrezať chvost a plutvy.

SkryťVypnúť reklamu

Následne treba rybu vykostiť. Treba na to špicatý nôž, ktorý dáme pod kožu pri hlave, strčí sa dnu palec a ťahá sa smerom k chrbtici... Takto ju prakticky vykostíme, ale môžeme spraviť aj klasické podkovičky. Mäso vyprážame v trojobale (hladká múka, vajce, strúhanka). Najčastejšie sa podáva so zemiakovým šalátom.

Najtradičnejším vianočným pokrmom sú bobaľky. Jedia sa na Štedrý deň, ale aj na Silvestra a Troch kráľov, no potom zase rok nič. Tešia sa na ne najmä deti. Niekde ich volajú opekance, či pupáky, na východe sú to bobaľky.

Prečítajte si tiež: Jednoduchý špaldový chlieb Čítajte 

Bobaľky

Potrebujeme:

Pol kila hladkej múky, polovicu droždia, soľ, mlieko, cukor, maslo, citrónovú kôru, mak. Dávky samozrejme môžeme zdvojnásobiť.

Postup:

Z droždia, cukru (1 PL) a troch decilitrov mlieka urobíme kvások, ktorý zmiešame s múkou, pridáme štipku soli a dáme vykysnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Po vykysnutí spravíme na pomúčenej doske "šuľky", ktoré narežeme na asi centimetrové kúsky. Poukladáme ich na vymastený plech a dáme do rozohriatej rúry. Pečieme ich, kým nie sú ružové, pričom ich obrátime aj na druhú stranu. Môžeme si ich takto urobiť vopred.

Následne ideme robiť samotné bobaľky, a to tak, že dáme do hrnca (ideálny je "papiňák") pol litra mlieka, 4 lyžice cukru a citronovú kôru a varíme, kým nie sú z 3/4 mäkké. Potom k nim pridáme pomletý mak, dovaríme a hotovo.

Receptov na bobaľky, hoci ide o jednoduché jedlo, je mnoho a inde ich robia inak, v rôznych obmenách, takže neberte to ako prísny zákon. Dobrú chuť.

Oblátky, cesnak, med a milión vôní. To všetko patrí k vianočnému menu, tak ako aj rôzne druhy koláčov. Medovníky, linecké pečivo, rascové tyčinky, škvarkovníky, bábovka a mnoho iných dobrôt. Tu je jedna z nich.

Načítavam video...

Dvojfarebná vianočná torta

Potrebujeme:

6 vajec

20dkg práškového cukru

15dg krupicovej múky

5dkg maizeny

5dkg kakao

kokos

Plnka: 3,5 dcl mlieka, 3,5dkg maizeny, 20dkg masla, 15dkg práškového cukru

Postup:

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Pridáme cukor a znova ušľaháme dotuha. Potom pridáme žĺtky a spolu prešľaháme. Nakoniec primiešame múku a maizenu.

Dve rovnako veľké tortové formy vymastíme a vysypeme múkou. Do jednej nalejeme 1/2 bieleho cesta, do zvyšného cesta primiešame kakao a nalejeme do druhej pripravenej formy.

Vložíme do vyhriatej rúry a pri miernom ohni pomaly upečieme. Upečené korpusy necháme vychladnúť a prerežeme na polovice. Jednotlivé korpusy natierame plnkou a striedavo ich ukladáme na seba. Vrch a boky potrieme plnkou, do ktorej sme primiešali kakao, a posypeme kokosom.

Vianočné tipy a recepty:

Recepty

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Vianoce 2025
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie z východu

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  2. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  3. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  4. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  5. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  6. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  1. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti
  2. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  3. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  4. Prečo les potrebuje aj výrub, nie len ochranu
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  6. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  7. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  8. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 12 863
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 112
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 480
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 314
  5. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 2 719
  6. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 625
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 877
  8. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 589
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy z východného Slovenska - aktuálne spravodajstvo | SME

Diskontný reťazec Lidl pripravil pre svojich zákazníkov ďalšiu atraktívnu súťaž s výnimočným zážitkom.


Turistika, cyklistika, termálne vodné parky, kúpele, Liptovská Mara, jaskyne, relax aj adrenalín. To všetko a nielen to ponúka Liptov.


Slovensko je plné miest, ktoré vedia očariť svojou krásou, prírodou aj históriou. Opäť vás vezmeme na ďalšie čarovné miesta, ktoré stoja za to objaviť — a možno práve tu zažijete svoju vlastnú nezabudnuteľnú dovolenku.


Henima uvádza letné ošetrenia, ktoré chceš zažiť na vlastnej koži.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu