Smädný národ: Z Veľkého Šariša vyvezú tisíce litrov piva

Zvýšený dopyt si žiada zvýšenie kapacít.
Investovali preto do novej plechovkovej linky.

Ján Čerkala (vľavo) a Martin Grygařík.Ján Čerkala (vľavo) a Martin Grygařík. (Zdroj: Mária Dudová-Bašistová)

VEĽKÝ ŠARIŠ. Nielen čapované, ale aj v skle a najmä v plechovkách. Podľa štatistík pivovarov rastie obľuba plechovkových pív.

Aj to bol dôvod, prečo sa vo veľkošarišskom pivovare rozhodli nepodceniť tento fakt. Výsledkom je nová linka. Plány sú však bohatšie. Otvoria sa aj viac pre verejnosť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Milióny do vynovenia

Viac ako o tretinu stúpla kapacita novej plechovkovej linky. Vďaka nej je pivovar vo Veľkom Šariši schopný pokryť za týždeň produkciu až 22-tisíc hektolitrov tohto zlatistého moku.

Prečítajte si tiež: Ondrej Kandráč sa s kapelou vrátil domov poďakovať koncertom: Ste najlepší! Čítajte 

Spoločnosť dala do modernizácie pivovaru celkovo 4,4 milióny eur.

SkryťVypnúť reklamu

Najviac však „zhltla“ práve spomínaná plechovková linka, ktorá stála 2,1 milióna. Vynovili i linku na stláčanie fliaš aj filtračnú linku.

Podľa obchodného riaditeľa spoločnosti, ktorá vlastní veľkošarišský pivovar, Martina Grygaříka ide o najväčšiu investíciu posledných rokov.

„Pivovar v Šariši je pre nás kľúčový, varíme v ňom všetky domáce značky. Lebo kde sa pivo varí, tam sa dobre darí,“ povedal s úsmevom Grygařík.

Vyhadzovať nebudú

Pivovar Šariš začal modernizovať počas minuloročnej jesene, nové technológie inštalovali vo februári tohto roku.

Prečítajte si tiež: Prešovské noviny s 32 stranami čítania i tipmi na dovolenku Čítajte 

Vylepšovanie technického vybavenia a strojov môže priniesť otázku, či sa to neodrazí na personálnej otázke.

„Modernizácia sa výrazne odrazí na zvýšení efektivity výroby, a to pri zachovaní súčasného počtu zamestnancov. Linku aktuálne obsluhujú šiesti pracovníci,“ priblížil manažér závodu v Šariši Ján Čerkala.

SkryťVypnúť reklamu

Nová linka zvyšuje výkonnosť na 40-tisíc plechoviek za hodinu.

Bodkou vo vynovovaní bude v júni nainštalovanie ďalších dvoch tankov na filtrované pivo.

Plánujú začať s exkurziami

Už tradične patrí začiatok septembra k najväčším pomyselným sviatkom pivovaru, keď otvára svoje dvere dokorán aj pre verejnosť. Tento rok sa tak stane 7. septembra.

Deň otvorených dverí prináša možnosť prejsť sa po pivovare v rámci exkurzie. To by sa však už mohlo čoskoro zmeniť.

Ako Čerkala prezradil, pohrávajú sa s myšlienkou, aby pre verejnosť robievali takéto exkurzie na pravidelnej báze, čím by prispeli k podpore cestovného ruchu a turizmu.

Odštartovať by to chceli už počas nadchádzajúcich majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. To nepochybne pomôže aj samotnému mestu Veľký Šariš.

SkryťVypnúť reklamu

„Keď sa povie Pivovar Šariš, automaticky sa vybaví mesto Veľký Šariš. Každú spoluprácu s pivovarom vítame, pomáhajú nám nielen pri získavaní pracovných miest, ale aj pri iných aktivitách, ako sú kultúrne akcie či grantové programy. Verím, že táto plodná spolupráca bude pokračovať,“ zaželal si primátor Veľkého Šariša Viliam Kall.

Slováci v pití piva bodujú

Podľa štatistík, ktoré majú výrobcovia piva k dispozícii, Slovensko boduje oproti svojmu susedovi.

„Spotreba ochuteného nealkoholického piva je na Slovensku vyššia ako v Česku. Predaj nealko, teda najmä nealko ochuteného, to je v rámci Slovenska unikát, má to mimoriadny úspech,“ prezradil Grygařík.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie z východu

Komerčné články

  1. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  4. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  2. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  3. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  4. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  5. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  6. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 59 807
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 116
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 9 688
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 443
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 7 846
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 159
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 939
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 4 150
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy z východného Slovenska - aktuálne spravodajstvo | SME

Veľkonočné sviatky sa nezadržateľne blížia a s nimi aj túžba po typických pokrmoch cez sladkého baránka, koláčiky, až po slané pochutiny.


Paleobiológ M. Kundrát zo skamenelín číta príbehy pravekých zvierat.


Prežila monarchiu, svetové vojny, odštátnenie aj privatizáciu. Korunou jej príbehu je pútnické miesto – hora Butkov.


Pomôžu predísť chorobám, no lieky nenahradia.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu