HORNÝ SMOKOVEC, KOŠICE. V náročných chvíľach, ktoré so sebou koronavírus prináša, je potrebné aspoň menšími gestami odľahčiť lekárov a celý zdravotnícky personál, ktorý denne ratuje ľudské životy.
Sladké potešenie
Práve pre takýto počin sa rozhodli tatranskí pekári. Podľa informácií, ktoré priniesla TASR, sa v priestoroch Strednej odbornej školy hotelovej v Hornom Smokovci vo Vysokých Tatrách pustili od utorkového (9.marca) do pečenia veterníkov, ktoré poputujú zamestnancom Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach.
Okrem toho, že potešia anjelov v bielych plášťoch, ktorí sú posledné dni na pokraji vyčerpania, sa podľa tatranského šéfkuchára Matúša Reľovského piati ľudia, vrátane neho, pokúsia aj o zápis do Knihy slovenských rekordov tak, že napečú do 20.00 celkovo 4 800 kusov veterníkov.
"Oslovil ma kolega, ktorý už varil pre sociálne slabšie rodiny a zdravotníkov obedy, či by sme neskúsili napiecť niečo pre popradskú nemocnicu s tým, že to budeme robiť zadarmo," vysvetlil Reľovský. A keďže sa nápad ujal a zdravotníkov potešili, tak sa rozhodli pokračovať aj ďalej.
Svoje majú odpečené
Podľa Reľovského sa takéto pečenie maškŕt vo veľkom ujalo, rozbehlo sa už pred dvoma mesiacmi, keď veterníkmi potešili nemocnice v Poprade, vo Vyšných Hágoch, Liptovskom Mikuláši, Kežmarku, Starej Ľubovni, v Spišskej Novej Vsi a taktiež aj pre vojsko, leteckú záchrannú službu a hasičov. Šéfkuchár s pomocníkmi už majú za sebou približne 5 500 veterníkov a netaja sa tým, že by chceli motivovať aj ďalších cukrárov na Slovensku, ktorí by takúto sladkú odmenu nezištne pripravili pre zdravotníkov v prvej línii.