Zaplavilo ich mlieko. Jedálne prešovských škôl ohurovali kreativitou ich kuchárok

Deň mlieka oslávili školy nielen rozprávkou, ale i pastvou pre žalúdok aj oči. Súťažili s pirohami či Pavlovou tortou.

Gurmánska prehliadka mliečnej parády.Gurmánska prehliadka mliečnej parády. (Zdroj: Mária Dudová-Bašistová)

PREŠOV. Deň mlieka patrí v prostredí škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov k už stabilným a obľúbeným podujatiam v rámci kalendára školského roka.

A to, že v tamojších kuchyniach pracujú zázračné ruky, potvrdil aj aktuálny, už 12. ročník podujatia. Hostili ho na Základnej škole Bajkalská, ktorá sa výnimočne premenila na Kráľovstvo Bajkal.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

S celou škálou sprievodných podujatí

Deň mlieka nie je zameraný len na jeden deň v roku, ale naopak – predchádza mu dlhšie časové obdobie, ktoré je spojené s množstvom aktivít so spoločným menovateľom. Mlieko.

SkryťVypnúť reklamu

V rámci toho organizujú na pôde školy rôzne formy spoznávania tejto pre život tak potrebnej potraviny.

Medzi žiakmi vznikali nielen pútavé projekty, ale aj rôzne kreatívne nápady či výtvory v podobe nápaditých modelov.

Zaujímavé bolo aj prepojenie medzi vzdelávacími inštitúciami v rámci mesta. Medzi základoškolské lavice prichádzali aj z prostredia univerzity.

„O dôležitosti a podstate mlieka boli žiakov vyučovať aj študentky z Prešovskej univerzity, z Fakulty zdravotníckych odborov, Katedry ošetrovateľstva a pôrodnej asistencie,“ prezradili zástupcovia školy na margo spolupráce.

Symbolickým vyvrcholením aktivít bol práve spomínaný Deň mlieka. Počas neho sa celá Základná škola na Bajkalskej ulici premenila na pomyselné Kráľovstvo Bajkal. Kráľovná Smotana aj so zlou ježibabou Nivou predstavili v podaní tamojších žiakov skvelé predstavenie s výrazným formačným významom.

SkryťVypnúť reklamu

„Pripravovali ho s dôrazom na edukačné aktivity školy, s cieľom hravou a nenásilnou formou poukázať na význam a potrebu konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov pre deti v školskom veku,“ odznelo pri uvedení predstavenia.

Variácie mlieka spod zlatých rúk prešovských kuchárok

Deň mlieka je spoločným podujatím prešovských škôl.

A práve mliečne jedlá, ktoré sú jeho nosnou myšlienkou, pripravili ruky zamestnancov zariadení školského stravovania v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.

„Chcem sa poďakovať všetkým šikovným a obetavým zamestnancom našich školských jedální, ktorí denno-denne pripravujú chutné a nutrične hodnotné jedlá pre deti v našich školách,“ ďakovala v mene mesta primátorka Prešova Andera Turčanová (KDH).

Pohľad na tabule plné tých najrozmanitejších jedál z mlieka bol doslova gurmánskym zážitkom. O tom, že šikovnosť sa pri pracovníkov stravovacích zariadení snúbi s kreativitou, nebolo pochýb. Sladké, slané, koláče, syrové pochúťky, mačanka, torta, pirohy a množstvo rozmanitých mliečnych jedál.

SkryťVypnúť reklamu

„Buďme vďační za to, čo máme, možnosť lahodných jedál, ktoré môžeme mať. Situácia na Ukrajine nám pripomína, že veľa ľudí takú možnosť nemá a chýba im základná výživa. Buďme preto vďační,“ pripomínala primátorka.

V rozprávkovom duchu

Mesto Prešov aj naďalej úspešne pokračuje v zavádzaní inovatívnych noviniek v školskom stravovaní. Flexi školské stravovanie je projekt, v ktorom sú tunajšie školy zapojené od roku 2019. Jeho primárnym cieľom je deťom ponúkať zdravú a vyváženú stravu, ktorá je pre ich vývoj nepostrádateľná. A to s ohľadom na všetky stravovacie špecifiká.

Hlavnú podstatu mlieka žiaci bravúrne predstavili v dramatickom predstavení zo spomínaného Kráľovstva Bajkal.

„Každá rozprávka má opodstatnenie. Dnes bola škola v rozprávke a rozprávka v škole. Je tu pre nás všetkých, aby robila nás život krajším a lepším a hlavne preto, aby sme mali vieru vo víťazstvo dobra nad zlom. Iba spolu dokážeme vniesť to, čo najviac chýba – ľudskosť,“ zdôraznila riaditeľka ZŠ Bajkalská Slávka Dudinská.

Vyzdvihla, že len vďaka kolektívu je škola tam, kde je.

Rovnako ocenili najlepších žiakov oboch stupňov, ktorí sa do mliečnych aktivít aktívne zapojili.

A kto zabodoval?

V rámci podujatia taktiež ocenili jednotlivé školy, ktoré upútali svojimi mliečnymi počinmi.

Za svoje Banánové pokušenie si cenu odniesla ZŠ Prostějovská. A ocenenia putovali i na iné školy.

Syrovú hrudku doniesli zo ZŠ Šmeralova, na sladko sa zamerali na ZŠ Važecká, kde vznikla Pavlova torta.

V tortovom duchu sa niesla výroba aj na MŠ Antona Prídavku, kde tvorili tvarohovú trojfarebnú tortu. Klasika v podobe bryndzových pirohov sa varila na MŠ Haburská.

A nielen na chuť, ale aj na oko upútala ocenená hradná torta z MŠ Solivarská.

Opäť sa potvrdilo, že práca kuchárok je nielen potrebná, ale aj namáhavá. Keďže však nezabúdajú do jedál pridať aj lásku, s ktorou ho tvoria, výsledkom je v každom prípade dokonalá chuť.

Andrea Turčanová

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie z východu

Komerčné články

  1. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  2. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  3. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 802
  2. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 735
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 612
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 424
  5. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 3 109
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 3 070
  7. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi 2 143
  8. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 1 915
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy z východného Slovenska - aktuálne spravodajstvo | SME

Sú ovocím či zeleninou? Ktovie. A záleží vôbec na tom? Zrejme nie, rovnako ako ani na veľkosti či farbe. Hlavne aby boli čerstvé, chutné a šťavnaté.


Čo treba vedieť, ak sa rozhodujete, či ísť do obnovy domu?


Osloviť chce tých, ktorí chcú jesť zdravšie a podporiť domácu produkciu.


1

Objavte zákutia, ktoré možno ešte nepoznáte – no po tejto ceste si ich zamilujete.


1

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu