Sníval o vlastnej reštaurácii. Dnes vyvracia mýty o lenivosti a je magnetom pre celé okolie

Rodinnú reštauráciu postavil na vzťahoch.

Michal Sivák so svojou manželkou Slávkou prevádzkujú reštauráciu, ktorá je splneným snom. Michal Sivák so svojou manželkou Slávkou prevádzkujú reštauráciu, ktorá je splneným snom. (Zdroj: Mária Dudová-Bašistová)

VYŠNÝ ORLÍK. Zaparkujeme pred miestnym obchodom vo Vyšnom Orlíku v okrese Svidník.

Naši sprievodcovia nás navigujú do nenápadnej reštaurácie pri hlavnej ceste o pár desiatok metrov ďalej. Neveľká budova s nápisom Bino restaurant je dnes pre nás nielen cieľom obeda, ale najmä stretnutia sa s majiteľom a kuchárkou, ktorá stojí za jeho prípravou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Reštaurácia funguje ešte len čosi vyše trištvrte roka, ale za ten čas si vybudovala stabilnú klientelu stravníkov najmä vďaka rodinnému prístupu majiteľov. To, že sú nimi Rómovia, v tomto prípade nehrá rolu.

SkryťVypnúť reklamu

Na tomto priestore neexistuje delenie na „cigánov a gádžov“, tu všetci jedia z rovnakých hrncov a stolujú za jedným stolom.

Michal Sivák z Kružlovej tak ukazuje, ako to vyzerá, keď sa plnia sny, ktoré zároveň predstavujú inklúziu spoločenského fungovania v praxi.

Reštaurácia ako splnený sen

Vchádzame dovnútra neveľkej miestnosti, kde okrem barového pultu je päť stolov. Kým sa porozprávame s majiteľom, naplní sa do posledného miesta.

Súvisiaci článok Za život som možno nezjedol ani kilo slaniny, vysvetľuje recept na dlhovekosť 103-ročný Prešovčan Čítajte 

Po vstupe nás víta krásna usmievavá čašníčka. Keď vysvetlíme dôvod návštevy, otočí sa a smerom do kuchyne to cez okienko ohlási. Vykukne ďalšia ženská hlava v kuchárskej čapici, majiteľova manželka a kuchárka Slávka Siváková.

Medzitým dôjde jej manžel. Ten tiež len skromne kývne s plecami, že teda nevie, čo povie, ale už o chvíľu sa nadšene rozhovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Popri stavbárčine aj gastronómia

Michal Sivák, mladý muž, ktorý pracuje v stavebníctve, si splnil ďalšiu svoju víziu založením reštaurácie.

„Bol to môj celoživotný sen. Nebol ale na to nejako priestor a možnosti. Potom sa ale stalo, že som kúpil túto budovu, dali sme to dokopy a tak som si tento svoj sen splnil,“ spomína na počiatky.

Útulný priestor je rukopisom spoločnej práce.

Súvisiaci článok Prokurátor hovorí o nezákonnosti. Prešov však vyberá vyššie poplatky aj naďalej Čítajte 

„Všetko sa dá, len musí mať na to človek aj možnosti, aj prostriedky, aby to uskutočnil,“ vysvetľuje Michal.

Ako približuje, rozhodli sa pre koncept rodinného podniku, kde by si rodinní príslušníci našli prácu a zároveň by atmosférou boli otvorení a hostiteľskí pre všetkých prichádzajúcich. Ich menu je postavené na tradičných jedlách.

Tradičné, s budúcim rozšírením aj o rómske jedlá

„Väčšinou varíme tradičné jedlá, ktoré majú ľudia bežne v našom okolí radi. A niekedy pripravíme aj niečo špeciálne, aby sme oslovili i tých náročnejších,“ opisuje systém ich fungovania majiteľ.

SkryťVypnúť reklamu

Začiatky, pochopiteľne, neboli úplne najjednoduchšie.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C9UVG na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie z východu

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 307
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 518
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 084
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 178
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 482
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 310
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 263
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy z východného Slovenska - aktuálne spravodajstvo | SME

Za dvojizbové byty vo veľkých mestách kúpite domy v okolí.


Most, ktorý spájal a opäť bude spájať. Po rokoch, keď slúžil iba na presun chodcov a cyklistov, sa starý železničný most v Trenčíne mení na Fiesta most.


Podcast S batohom cez hory opäť súťaží v ankete Orange Podcast roka.


Obsahuje jednu z najnebezpečnejších chemických zlúčenín.


SITA

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu