Sníval o vlastnej reštaurácii. Dnes vyvracia mýty o lenivosti a je magnetom pre celé okolie

Rodinnú reštauráciu postavil na vzťahoch.

Michal Sivák so svojou manželkou Slávkou prevádzkujú reštauráciu, ktorá je splneným snom. Michal Sivák so svojou manželkou Slávkou prevádzkujú reštauráciu, ktorá je splneným snom. (Zdroj: Mária Dudová-Bašistová)

VYŠNÝ ORLÍK. Zaparkujeme pred miestnym obchodom vo Vyšnom Orlíku v okrese Svidník.

Naši sprievodcovia nás navigujú do nenápadnej reštaurácie pri hlavnej ceste o pár desiatok metrov ďalej. Neveľká budova s nápisom Bino restaurant je dnes pre nás nielen cieľom obeda, ale najmä stretnutia sa s majiteľom a kuchárkou, ktorá stojí za jeho prípravou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Reštaurácia funguje ešte len čosi vyše trištvrte roka, ale za ten čas si vybudovala stabilnú klientelu stravníkov najmä vďaka rodinnému prístupu majiteľov. To, že sú nimi Rómovia, v tomto prípade nehrá rolu.

SkryťVypnúť reklamu

Na tomto priestore neexistuje delenie na „cigánov a gádžov“, tu všetci jedia z rovnakých hrncov a stolujú za jedným stolom.

Michal Sivák z Kružlovej tak ukazuje, ako to vyzerá, keď sa plnia sny, ktoré zároveň predstavujú inklúziu spoločenského fungovania v praxi.

Reštaurácia ako splnený sen

Vchádzame dovnútra neveľkej miestnosti, kde okrem barového pultu je päť stolov. Kým sa porozprávame s majiteľom, naplní sa do posledného miesta.

Súvisiaci článok Za život som možno nezjedol ani kilo slaniny, vysvetľuje recept na dlhovekosť 103-ročný Prešovčan Čítajte 

Po vstupe nás víta krásna usmievavá čašníčka. Keď vysvetlíme dôvod návštevy, otočí sa a smerom do kuchyne to cez okienko ohlási. Vykukne ďalšia ženská hlava v kuchárskej čapici, majiteľova manželka a kuchárka Slávka Siváková.

Medzitým dôjde jej manžel. Ten tiež len skromne kývne s plecami, že teda nevie, čo povie, ale už o chvíľu sa nadšene rozhovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Popri stavbárčine aj gastronómia

Michal Sivák, mladý muž, ktorý pracuje v stavebníctve, si splnil ďalšiu svoju víziu založením reštaurácie.

„Bol to môj celoživotný sen. Nebol ale na to nejako priestor a možnosti. Potom sa ale stalo, že som kúpil túto budovu, dali sme to dokopy a tak som si tento svoj sen splnil,“ spomína na počiatky.

Útulný priestor je rukopisom spoločnej práce.

Súvisiaci článok Prokurátor hovorí o nezákonnosti. Prešov však vyberá vyššie poplatky aj naďalej Čítajte 

„Všetko sa dá, len musí mať na to človek aj možnosti, aj prostriedky, aby to uskutočnil,“ vysvetľuje Michal.

Ako približuje, rozhodli sa pre koncept rodinného podniku, kde by si rodinní príslušníci našli prácu a zároveň by atmosférou boli otvorení a hostiteľskí pre všetkých prichádzajúcich. Ich menu je postavené na tradičných jedlách.

Tradičné, s budúcim rozšírením aj o rómske jedlá

„Väčšinou varíme tradičné jedlá, ktoré majú ľudia bežne v našom okolí radi. A niekedy pripravíme aj niečo špeciálne, aby sme oslovili i tých náročnejších,“ opisuje systém ich fungovania majiteľ.

SkryťVypnúť reklamu

Začiatky, pochopiteľne, neboli úplne najjednoduchšie.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom C9UVG na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie z východu

Komerčné články

  1. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame
  2. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  3. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne?
  4. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  5. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  6. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  7. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  8. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  1. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame
  2. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  3. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne?
  4. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh
  5. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  6. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  7. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Šetrite náklady s elektromobilom
  8. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 18 033
  2. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 5 067
  3. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 4 372
  4. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 4 051
  5. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce 3 372
  6. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 3 263
  7. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 3 235
  8. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 2 120
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy z východného Slovenska - aktuálne spravodajstvo | SME

Rozhovor s Martinom Kubinom.


2

Slovensko skrýva množstvo miest, ktoré stoja za objavenie.


Nepovolené značky sa nedajú iba tak jednoducho umyť.


ZSSK láka deti na dobrodružnú cestu.


1

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu